29 decembrie, 2014

DEFINITIA ARTISTULUI

Motto propriu, insusit si asumat: un artist este un visator prin excelenta, dar fara prea mare noroc in viata!

Un artist este un cautator al emotiei supreme, cea care o exprima si o imprima la un nivel pe care putini dintre noi reusim sa il percepem in timp real.
Un artist adevarat intotdeauna reuseste sa descopere acea chimie misterioasa, care pe un spatiu de cativa decimetri patrati, iti pune la dispozitie o portiune din lume in fata careia ai petrece visand toata viata!
Artistul e o persoana care pare naiva, inocenta, diferita de restul semenilor, dar e doar o aparenta, fiindca in sufletul lui este o persoana normala, doar care are alte valori fata de care isi traieste viata.
Prin comparatie, un artist poate fi un pasaj dintr-un poem fara inceput si fara sfarsit, fara destinatie, doar calatorind prin ireal si cautand mereu partea noua din vechi!

28 decembrie, 2014

41 DE IERNI

Motto propriu, insusit si asumat: "In cele din urma, nu conteaza cati ani ai adunat in viata , ci cata viata ai acumulat in ani."

41 de ani, un sir de cifre, o cotitura de drum la o calatorie fara destinatie.
Azi e ziua mea si imi dau seama, ca personalitatea mea cameleonica mi-a fost predestinata, fiecare avem un drum in viata si incercam sa facem fata incercarilor de orice tip, indiferent cat de greu ne-ar putea fi la un moment dat.
Daca as face un mic parcurs sintetizat al vietii mele, as putea spune ca am inceput cu hocheiul, apoi cu fotbalul, apoi un profil de metalurgie, un profil de informatica, un profil electric, un profil energetic si ca si extensii ale vietii personale, as aminti, teoria campului electromagnetic, publicistica, poezii, tai chi, programare, critic de arta...si cine stie ce mai imi rezerva viata!
Nimic nu are legatura cu inceputul si sfarsitul, nici macar cu cuprinsul, dar asa sunt eu deschis provocarilor vietii, incerc sa le absorb cat mai bine si sa fac fata asa cum stiu eu mai bine!

27 decembrie, 2014

VIITORUL CULTURII

Motto propriu, insusit si insumat: sprijinul si seva culturii, vin din masa populara!

Cultura in contextul actual al unei migratii virtuale prin intermediul internetului poate asigura caldura unui suflet ratacit, unei copilarii triste si sarace, unui popor supus de prea mult timp represiunii pe toate domeniile, inclusiv pe cel al viselor si sperantelor.
Daca acum 100 de ani era la moda literatura comparata, de ce nu dupa 100 de ani sa punem pret pe cultura comparata.
Desteptarea demnitatii noastre nationale, a instinctului de dreptate sociala, a energiilor ancestrale amortite, este in cea mai mare masura efectul contactului cu culturile altor popoare, in contextul existentei internetului, care poate fi considerat ca o conversatie fara sfarsit la nivel mondial.
Imi place cultura proprie a unei tari, dar nu poti progresa decat daca iti extinzi repertoriu, chiar daca risti sa ai influente clare din alte culturi.
Nu putem da o concluzie definitiva asupra viitorului culturii, decat dupa ce epuizam toate resursele si intelegem pe deplin semnificatiile pe termen lung asupra multimii implicate in acest domeniu.
Viitorul culturii poate fi cultura comparata, aprofundata si extinsa in universitati la nivel de arta.

20 decembrie, 2014

PERSONALITATE ALFA VERSUS TEHNICA DE INHIBARE A EMOTIILOR

Motto propriu, insusit si asumat: forta sinelui vine din interior si nu cu ajutor imanent!

Va aflati la o rascruce de drumuri si doar pentru a fi mai impliniti, trebuie sa alegeti intre a deveni o personalitate alfa sau a gasi o tehnica care sa inhibe emotiile.Amandoua au acelasi grad de rezolvare a unei tinte, desi sunt doua lucruri diferite.
Asa cum ziceam in motto, forta noastra vine din interior, nu avem nevoie de nimeni ca sa ne ajute, fiindca indiferent daca ne-ar ajuta, valoare acumulata va fi ceva de moment.
Viata in sine este o imagine a noastra din constiinta celor din jur.Ca sa ajungi unde doresti, esti nevoie sa schimbi perceptia celor din jur.Dar cum sa o faci, fara sa pierzi timp prea mult?
Pentru inceput trebuie sa studiezi personalitatile oamenilor fiindca fiecare e diferit si apoi, faci multe exercitii, multa practica pe teren pana ajungi la tinta dorita.Nu exista un secret, care sa de-a roade fara multa munca, perseverenta, consecventa si putin noroc in alegerea detaliilor incipiente.

SOLUTII PENTRU ILUMINATUL INTERIOR IN CAMERA ZI

Motto propriu, insusit si asumat: lumina un lux necesar pentru o stare de spirit inaltatoare!

Cati dintre voi va ganditi ca lumina din camera zi este importanta pentru spiritul din fiecare zi al existentei noastre.Cum alegem o sursa de lumina care sa ne ofere iluzia unui soare permanent.
Ce alegem lumeni sau wati? Cum alegem lustra cu sursa indreptata inspre tavan sau podea?
Sa incercam sa explicam punctual fiecare intrebare buclucasa.
Cum alegem sursa de lumina, indreptata spre tavan sau podea?
Este evident ca alegem in functie de cata lumina dorim sa avem in camera, daca dorim mai multa lumina, o alegem pe cea indreptata spre podea, daca dorim mai putina, o alegem pe cea indreptata spre tavan.As mai putea sa spun mici trucuri, prin care tot asa, sa avem mai multa lumina, alegem o zugraveala in culori deschise si covoare pe podea, daca dorim mai putina, alegem culori inchise si parchet lucios.
Ce alegem lumeni sau wati?
Studiile de specialitate spun sa alegem lumenii in locul watilor si teoretic sunt de acord cu ei, dar practic este total invers, fiindca cei care construiesc lustre, de obicei aleg la abajoare culori inchise si unghiuri mici care reflecteaza lumina, lumenii care apar in cataloage devin mult mai mici.

Flux luminos al becului
Φ [lm]
Puterea echivalentă a becului incandescent
CFL( compact Fluorescent) HalogenLED şi alte becuri[W]
125 119 136 15
229 217 249 25
432 410 470 40
741 702 806 60
970 920 1055 75
1398 1326 1521 100
2253 2137 2452 150
3172 3009 3452 200

Luam un exemplu simplu.Trei becuri led de 75 wati versus un bec led de 200 wati.Evident ca se observa din catalog ca becul de 200 wati are lumeni mai multi, desi are wati mai putin decat cele 3 becuri led, dar va lumina mai putin decat cele trei, fiindca prin constructia lustrelor culorile inchise sau mate la abajoare si unchiurile mici de reflectare fac sa se intimple acel lucru.
Ce este indicele de redare a culorii si temperatura de culoare!
In cazul in care alegem o lustra cu mai multe becuri, aceste caracteristici practic nici numai conteaza, fiindca insumate ele dau o caracteristica ideala.
In concluzie, daca doriti multa lumina, alegeti cat mai multe becuri, o lustra indreptata cu sursa de lumina in jos, cu abajor de culoare alba deschisa, cu dulie E27 si puteti folosi becuri de 7W care au corespondent de 60W in cazul becurilor clasice.

17 decembrie, 2014

CARACTERIZARE CRITIC DE ARTA

Motto propriu, insusit si asumat: criticul de arta este un pictor de poezii!

Ca sa intelegeti mai bine ce inseamna sa fii un critic de arta si luam un exemplu oarecare pe domeniul pictura si anume:
„Curbe muzicale sincopate cu rectangularitati viguroase, paste dense de culoare invecinate cu transparente cromatice delicate compun in arabescuri elegante trupuri feminine, in egalaa masura carnale si metaforic simbolice, in pictura Rodicai Toth Poiata. Artista cultiva un erotism discret, in care trupescul se subordoneaza intotdeauna spiritualizarii abstracte. Eternul feminin apare in opera sa ca o prezenta eterica in care erosul primordial nu este inca alterat de conotatii sexuale directe. Femeile sale sunt fiinte ideale, cu o anatomie indraznet stilizata, care le apropie de eleganta petalelor unor flori exotice.”
Critic de arta Valentin Tanase.

Ca sa fii un critic de arta cat mai bun, trebuie sa fii in acelasi timp un bun publicist, pictor, sculptor si poet.
Ca sa scrii o recenzie pe care sa iti pui amprenta pe ochiul cititorului trebuie sa te incadrezi in urmatoarele repere:
  • sa fii un publicist care imbina aprecierile fine cu scurtele analize si comentarii cat mai compact;
  • sa fii un pictor de cuvinte ordonate si asezate sincron intr-un spatiu atipic privirii;
  • sa fii un poet al metaforelor si cuvintelor alunecoase;
  • sa fii un sculptor de cuvinte adiacente sufletului uman;
Nu e usor sa fii critic de arta, dar nici nu mi-ar place sa citesc cuvinte goale, scrise intr-un mod plictisitor, previzibil, precum precedesorii sai.




13 decembrie, 2014

EMOTIA DIN INTERIOR

Motto propriu, insusit si asumat: paradoxal din esecuri invatam mai mult decat din victorii!

Experienta de viata este o zestre inmagazinata in suflet, care nu o regasesti prin carti, de aceea este foarte important sa inveti cat mai mult.Azi am descoperit ca din esecuri inveti mai mult decat din victorii.Bineinteles ca este ideal sa avem numai victorii, dar la primul esec, vom cadea din cer si cu greu o sa ne mai regasim echilibru si emotia din interior care ne mentine la cei mai inalti parametri.
Cea mai importanta emotie este cea care vine din interior, ea ne face sa vibram si sa ne exprimam la cel mai inalt nivel al evolutiei noastre.Ca sa ai parte de aceasta emotie, trebuie sa fii impacat cu tine insuti, sa ai o viata echilibrata si sa vezi mereu partea plina, frumoasa de mister si imprevizibil a vietii, ca o calatorie si nu ca o destinatie.
Trebuie sa ne identficam domeniile distincte ale personalitatii si sa incercam sa exploram doar acele domenii, in care ne regasim si care sa fie sincrone cu personalitatea si puterea noastra de exprimare.
O greseala din care am invatat, este ca am dorit sa trec de la publicistica, la poezii si nu am reusit tocmai fiindca personalitatea mea, nu ma avantajeaza sa ajung asa repede la acea emotie ce vine din interior, fiindca o persoana care este extrovertita, intuitiva, ganditoare si perceptiva, bineinteles ca va putea face orice isi doreste, dar nu va putea egala o persoana ai carei personalitatea se bazeaza in special pe sentiment si judecata!

11 decembrie, 2014

POEZIE - SIMFONIA CUVINTELOR ABSTRACTE

Motto propriu, insusit si asumat: sunt un organism viu, deci o emotie continua si fara limite!


In miez de zi asertiuni incipiente descriptive,
Gandite in rime si sincronizate unitar,
Ascund emotii si sinteze exhaustive,
Precum un colaj arbitrar.

Simfonia cuvintelor abstracte,
Sunt jocuri de cuvinte recurente,
Intelenite in porti de ganduri mate,
Ce urmaresc substraturi brute.

La suprafata sunt doar pete de culori,
Extensii de impresii si recenzii,
Impanzesc un tablou plin de efecte,
Scindat intre momente si regrete.

Arta e pura si ingénua,
Multi machiavelici se perinda prin butic,
Considera ca arta actuala este perimata,
Si cauta alta nisa in rustic.

09 decembrie, 2014

EMOTII NEDEFINITE

Motto propriu, insusit si asumat: inaintez in largul orizontului pana la cel mai indepartat punct si ma intorc in acelasi punct!

Cum ar fi sa traiesti o viata fara emotii.Sa ai doar emotii de ceara, emotii nedefinite, ceva care nu poti exprima in cuvinte.
Azi expun o fotografie care nu reflecta realitatea de zi cu zi:


Indiferent ca e o fotografie retusata in photoshop sau alt program care ne intereseaza mai putin, nu regasim acea emotie care o intilnesti in realitate, atunci cand clisee de imagini se suprapun peste perceptia ta dintai.
Uneori suntem curajosi si inaintam in necunoscut, ca si cum acea zi, ar fi ultima noastra sansa la descoperirea unui nou inceput, pentru noi toti, indiferent ca misterul descoperit e un curcubeu sau alta viata, emotia e una singulara si de cautat neincetat.


07 decembrie, 2014

POEZIE - SOAPTE DE CATIFEA

Motto propriu, insusit si asumat: extrapolarea unui sir de metafore intr-un univers marginit!


Adanci sintagme sparg cuvinte neintelese,
Soapte de catifea deplang activitatea ta,
Un cor de maici ascund ecouri surdo-mute,
Amprente sterse direct pe privirea ta.

 Busola si fractalul contrasteaza,
Clisee si culori mint un decor,
Delfini in larg alung monotonia,
Visul si speranta unui calator.

 Totul e incert in mica escapada,
Ce o doresc la toti crestinii mei,
Pelerinaj la Mecca e o povara,
Prefer Zaraza si povestea ei.

 Abstract spre absolut imi e menirea,
Si universul un teatru ieftin de carton,
Visul e constiinta insumata,
Ce dicteaza un adevar la unison.

VEDERE INTUITIVA

Motto propriu, insusit si asumat: creierul, o sursa infinita de informatii care ne pot face nemuritori!

Pornind de la ideea, ca constiinta noastra formeaza universul, pot spune ca in aceasta lume, orice dorinta poate fi indeplinita, dar problema este cu ce pret?
Intr-o zi am vazut la televizor, niste persoane care spun ca pot face ca copii cu varste intre 6 si 12 ani, sa poata vedea legati la ochi.Este ceva nou pe piata si cred ca este inceputul unei nise, care se va dezvolta si va face ca toti mai multi copii, sa iti ridice potentialul la un nivel care ii va face sa aiba incredere tot mai multa in ei.
Problema este ca vor avea aceasta aptitudine, atat timp cat vor face antrenament si acest lucru este foarte important.
Fara sa constientizam prea mult, toti din noi facem antrenament toate viata sa respiram, sa supravetuim decent, dar timpul nostru este limitat, nu putem face antrenament pentru toate lucrurile care ne intereseaza.
Viata este un sir de lupte zilnice cu tine insuti, este suficient o singura zi, in care echilibrul tau, sa fie peturbat si sa ei decizii gresite.In viata trebuie sa ne gasim un echilibru, intre puterea noastra de exprimare si lucrurile care ne intereseaza in mod direct, astfel incat acest lucru sa se poate face zilnic!

01 decembrie, 2014

MESERIA DE SCRIITOR

Motto propriu, insusit si asumat: scrii din pasiune, nu pentru bani!

Mai nou ma uit pe TVR HD si sunt unele emisiuni care imi plac mult.Incepand de la ora de jazz de sambata, pana la emisiunea meseria de scriitor, garantat 100% etc.
Meseria de scriitor in Romania se face strict din pasiune, practic e un exercitiu pentru suflet, pentru spirit, pentru tine ca persoana care doresti sa faci din nimic ceva frumos, sa extinzi partea frumosului la infinit printr-o expectativa de modestie, toleranta si altruism.
Procesul de creatie este unul oarecum misterios, practic se incepe de la o scanteie intre neuroni, e un dar mostenit, o explorare a necunoscutului si redarea lui in cuvinte sincronizate, cu rima, care sa respecte o masura a tonului, culorii la figurat vorbind.
Inspiratia este una sincrona cu universul propriu al tau, cu valorile tale morale educate in timp, cu sperantele si visele tale, cu ambitiile si grijile tale.
Creatia este o forma de transa, o forma naturala de exprimare primitiva, care este cursiva, clara si care imprima emotii cititorului.


UNIVERSUL VERSUS ORGANISMUL UMAN

 Nu stim mai nimic despre univers.Dar incercam sa descoperim macar o mica parte din el. Nu stim de unde venim si unde plecam si am senzatia ...