15 octombrie, 2015

DETECTORUL DE MINCIUNI

Motto propriu,  insusit si asumat: aparatele magice si iluzia detectarii adevarului!

Detectorul de minciuni este un aparat ultrasofistificat care detecteaza adevarul in proportie de 99%.
Ceea ce nu imi este mie clar, daca intrebarea nu este pusa cum trebuie si daca procentul de fals dintr-un adevar este de 60% ce raspuns va da aparatul?
Marea majoritate a intrebarilor au posibil raspuns da sau nu, dar cele care au raspuns da, 60% si 40% nu, unde se incadreaza ca raspuns?Dar cele care implica doar partea legii, dar nu si partea morala!
Va invit la un mic scenariu de imaginatie, real de altfel: un barbat face puscarie 12 ani, fiindca si-a omorat sotia.La detectorul de minciuni, reiese ca el doar a batut-o, dar moartea a provenit din alte cauze, el nefiind vinovat.Morala povestii este urmatoarea: din punct de vedere legal, nu este vinovat, din punct de vedere moral este, fiindca actiunile lui repetate au dus in final la acel deznodamant, in care doar timpul a decis cand se va intimpla acel eveniment.Acum, care este procentul de fals dintr-un adevar, in care barbatul este vinovat?Uneori legea are scapari, fiindca in justitie nu este recunoscuta legea decat in culorile alb si negru, mai putin gri, adica exact procentul de fals dintr-un adevar!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

UNIVERSUL VERSUS ORGANISMUL UMAN

 Nu stim mai nimic despre univers.Dar incercam sa descoperim macar o mica parte din el. Nu stim de unde venim si unde plecam si am senzatia ...