09 noiembrie, 2015

TEORIA FERESTRELOR SPARTE

Motto propriu, insusit si asumat: teoriile simple, au raspunsuri la probleme aparent complicate!

    Teoria ferestrelor sparte
    Teoria pleacă de la următoarea observaţie: dacă o clădire are geamuri sparte care nu sunt rapid înlocuite, în scurt timp acea clădire va avea din ce în ce mai multe geamuri sparte, pentru ca în final ea să fie vandalizată complet.
    Una dintre concluziile fireşti care decurge din cele prezentate mai sus este că o strategie bună pentru prevenirea inconvenienţelor vandalismelor de tot felul înseamnă rezolvarea problemelor atunci când acestea sunt nesemnificative. Astfel, dacă repari geamul ce abia s-a spart, nu vor fi sparte şi celelalte, dacă strângi gunoaiele imediat ce apar, nu vor apărea saci de gunoaie aruncate pe trotuare, dacă ataci coruptia măruntă, vei reduce şi coruptia majoră ş.a.m.d. Teoria spune chiar mai mult decât atât, şi anume că omul, aflat într-un mediu neîngrijit, în care ceea ce este considerat moral, etic ori legal nu pare a fi respectat, are tendinţa de a se comporta în consecinţă, imoral, ilegal.
    Daca aplicam aceasta teorie la nivel global, unei societati spre exemplu, cine trebuie sa faca primul pas in aplicarea teoriei, conducerea tarii sau cei care aleg conducerea?

    Raspunsul la aceasta intrebare, indica de fapt si cine sunt vinovatii morali la incendiul de la colectiv!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

UNIVERSUL VERSUS ORGANISMUL UMAN

 Nu stim mai nimic despre univers.Dar incercam sa descoperim macar o mica parte din el. Nu stim de unde venim si unde plecam si am senzatia ...