02 ianuarie, 2025

MEDICAMENTE PENTRU LONGEVITATE

 Inainte de a enumera medicamentele pentru longevitate, subliniez faptul ca eu nu as risca sa iau asa ceva pe termen lung, fiindca studiile pe aceste medicamente inca nu sunt terminate si nu se cunosc efectele adverse pe termen lung.As incerca doar in momentul in care, sa zicem ca as avea 80 de ani, nu as mai avea putere si nu as avea nimic de pierdut.

1. NMN - BENEFICII

Longevitate

NMN este un precursor al NAD+, care joacă un rol crucial în menținerea sănătății celulare și sprijină procesele vitale ale corpului, putând astfel contribui la încetinirea semnelor de îmbătrânire.

Metabolism

Odată cu înaintarea în vârstă, avem mai multe dificultăți în procesarea glucozei și suntem susceptibili de o încetinire a metabolismului și de creșteri în greutate. Suplimentarea cu NMN ar putea îmbunătăți mai mulți indicatori ai metabolismului glucozei, susținând un metabolism și o greutate sănătoase.

Creier

Declinul funcției cognitive odată cu vârsta este legat de niveluri reduse de NAD+ care afectează funcția mitocondrială. Reîncărcarea depozitelor de NAD+ prin NMN ar putea preveni această disfuncție.

NMN se ia impreuna cu Metformin pentru rezultate mai bune

Metformin

Indicatii

  • Reducerea riscului sau intarzierea declansarii diabetului zaharat de tip 2 la pacientii adulti, supraponderali cu IGT * si/sau IFG * si/sau HbA1C crescute
2. DHEA, abrevierea pentru "dehidroepiandrosteron", este un hormon steroid produs in mod natural de corpul uman in glandele suprarenale. Acesta este unul dintre cei mai abundenti hormoni steroizi din organism si serveste ca precursor pentru alti hormoni, inclusiv estrogenul si testosteronul

DHEA (dehidroepiandrosteron) este un hormon produs de glandele suprarenale care joacă un rol crucial în producerea altor hormoni, cum ar fi estrogenul și testosteronul.




DHEA este cel mai abundent hormon circulant din organism. Dar nivelurile de DHEA încep să scadă în timp. Suplimentarea cu DHEA poate ajuta la susținerea unor niveluri hormonale sănătoase și la promovarea unei funcții imunitare sănătoase, a sănătății circulatorii, a unei stări de spirit sănătoase, a masei musculare slabe, a funcției sexuale și multe altele.
 

DHEA sau dehidroepiandrosteronul este un hormon masculin secretat de glandele suprarenale, prezent atât în sângele bărbaților, cât și în cel al femeilor. Având în vedere că DHEA este un hormon produs în mod natural de organism, mulți se întreabă care este rostul suplimentelor alimentare cu DHEA de pe piață. Adevărul este că odată cu înaintarea în vârstă, secreția de DHEA începe să scadă, iar un nivel scăzut al acestui hormon în organism duce la apariția unor afecțiuni cardiace, la depresie sau chiar la deces.
 

Se estimează că producția de DHEA în organism începe să scadă odată cu atingerea vârstei de 30 de ani, iar în această situație se impune administrarea unor suplimente alimentare care să acopere secreția scăzută de hormoni. Suplimentele alimentare cu DHEA nu oferă doar tinerețea fără bătrânețe, ci aduc și multe alte beneficii organismului. Iată care sunt cele mai importante!


 

DHEA creste densitatea oaselor

 

Studiile au arătat faptul că nivelurile scăzute de DHEA sunt asociate de multe ori cu o densitate osoasă mai mică, iar acest lucru duce la apariția mai ușoară a fracturilor osoase. Mai mult decât atât, cercetătorii au demonstrat că suplimentele cu DHEA pot îmbunătăți densitatea osoasă, mai ales în cazul persoanelor în vârstă de sex feminin. Se recomandă administrarea acestor suplimente cu „hormoni ai tinereții”, mai ales în cazul femeilor care au ajuns la menopauză și se confruntă cu o scădere a densității osoase.

 

DHEA ajută la combaterea depresiei

 

Unele cercetări au avut la bază legătura dintre hormonii DHEA și depresie. Un studiu realizat în rândul femeilor care au intrat la menopauză, a ajuns la concluzia că persoanele care suferă de depresie severă au un nivel scăzut de DHEA în organism, spre deosebire de persoanele care suferă de o formă mai ușoară a depresiei.

Cercetătorii nu au ajuns la o concluzie unanimă în acest sens, susținând că relația din hormonii DHEA și depresie este mai complexă. Administrarea suplimentelor cu DHEA ameliorează simptomele depresiei, mai ales atunci când tratamentele clasice nu mai sunt eficiente.

 

DHEA îmbunătățeste funcțiile sexuale și fertilitatea


Au fost realizate cercetări și pentru a vedea dacă acești hormoni au vreun efect asupra fertilității sau libidoului în cazul femeilor. Rezultatele au fost îmbucurătoare pentru că au arătat că suplimentele cu DHEA pot îmbunătăți funcția ovarelor la femeile care suferă de infertilitate.

Mai mult decât atât, în cazul femeilor care au apelat la fertilitatea in vitro și au luat și suplimente cu DHEA, rata succesului a fost mult mai mare (67%) decât în cazul femeilor care nu au luat DHEA. Beneficiile suplimentelor cu DHEA au fost observate mai ales în cazul persoanelor care au funcții sexuale afectate atât în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților. 

 

DHEA ajută în cazul unei insuficiențe renale


Hormonul DHEA este secretat de glandele suprarenale. În cazul persoanelor care suferă de insuficiență renală, acest hormon nu poate fi produs în cantitatea normală ca în cazul unei persoane sănătoase. Persoanele care suferă de această afecțiune se confruntă cu simptome care scad și calitatea vieții, cum ar fi stări de oboseală acută, stări de slăbiciune sau modificări ale tensiunii arteriale.

În unele cazuri, insuficiența renală poate amenința viața persoanei în cauză. Din acest motiv, suplimentele cu DHEA reprezintă o modalitate de a ameliora simptomele insuficienței renale, studiile arătând că administrarea de DHEA poate îmbunătăți calitatea vieții. La femeile care suferă de insuficiență renală, s-a dovedit faptul că suplimentele duc și la ameliorarea stărilor de anxietate. 
 



7-Keto si DHEA

 

7-Keto și DHEA (dehidroepiandrosteron) sunt hormoni steroizi produși în mod natural de organismul uman. Cu toate acestea, există unele diferențe între ei:

  • Structura chimică:

7-Keto este un metabolit al DHEA, ceea ce înseamnă că este produs din DHEA în organism. În timp ce DHEA este un hormon precursor, ceea ce înseamnă că poate fi transformat în alți hormoni, cum ar fi testosteronul și estrogenul.
 

  • Efecte benefice:

Se știe că DHEA are o gamă largă de efecte biologice asupra organismului, inclusiv stimularea sistemului imunitar, îmbunătățirea funcției cognitive și creșterea masei musculare. Pe de altă parte, 7-Keto are un efect mai specific asupra metabolismului și a pierderii în greutate.

 

DHEA Beneficii

 
  • densitatea osoasă și reduce riscul de osteoporoză
  • funcția cerebrală și performanța cognitivă
  • starea de spirit și reduce simptomele depresiei
  • reduce inflamația și stresul oxidativ din organism
  • îmbunăteste sensibilitatea la insulină și reduce riscul de diabet zaharat
  • ajuta sănătatea cardiovasculară prin reducerea nivelului de colesterol
  • sistemul imunitar
  • creste forța musculară și reduce pierderea musculară asociată cu îmbătrânirea
  • crește libidoul și funcția sexuală atât la bărbați, cât și la femei
  • sănătatea pielii și reduce semnele de îmbătrânire
  • reduce simptomele menopauzei și poate îmbunătăți echilibrul hormonal general
  • reduce oboseala suprarenală
  • crește nivelul de energie și reduce oboseala
  • creste rata metabolică și ajuta la pierderea în greutate
  • reduce insomnia si îmbunătateste calitatea somnului
  • reduce simptomele tulburărilor autoimune
  • îmbunătateste fertilitatea atât la bărbați, cât și la femei
  • reduce riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer
  • îmbunătateste funcția hepatică și reduce riscul de boli hepatice
Pentru rezultate bune DHEA se ia impreuna cu Metformin.
3. S-Acetyl L-Glutathione 100mg
Glutationul, numit “proteina vietii”:
-este sintetizat in ficat din aminoacizii cisteina, glutamina si glicina. Dintre acestia, numai cisteina contine sulf de aceea, este principalul factor care influenteaza sinteza GSH (glutation redus).
-este prezent aproape in toate celulele organismului uman
Ficatul este cel mai mare depozit de glutation, dar in concentratii mari se gaseste si in splina, rinichi, pancreas, cornee.
Nivelul celular al glutationului este stimulat de acidul alfa lipoic, glutamina, colostru, seleniu, glucozamina, taurina, acizi grasi polinesaturati, fitoestrogeni, polifenoli, carotenoizi, zinc si vitaminele C, B6 si B2.

S-Acetil L-Glutationul:
- este o forma acetilata de glutation
- traverseaza bariera hemato-encefalica si actioneaza la nivel cerebral
- este principalul antioxidant endogen (produs de organismi), datorita capacitatii acestuia de a dona (transfera) o pereche de electroni
In organism glutationul este prezent in doua forme:
- glutation redus (GSH), este forma activa care poate ceda un electron moleculelor instabile, cum ar fi speciile reactive de oxigen. Intr-un organism sanatos, 90% din glutationul din sange se gaseste sub forma redusa.
- glutationul oxidat (GSSG-disulfit glutation) este forma inactiva rezultata dupa cedarea de electroni, care poate fi reciclata inapoi in GSH prin primirea de electroni.
Raportul GSH/GSSG este un marker al stresului oxidativ. Raportul optim GSH/GSSG este in jur de 99:1.
Celulele sanatoase au un raport GSH/GSSG > 100. Celulele expuse la stres oxidativ au un raport GSH/GSSG de 1:10, dar raportul poate sa scada la valori 1:1.
  • sustinerea proceselor normale de oxidare (dezechilibru intre radicalii liberi si antioxidanti in organism)

- echilibreaza nivelul speciilor reactive de oxigen si azot endogene si exogene care au actiune distructiva asupra membranelor celulare, proteinelor, lipidelor, acizilor nucleici celulari (ADN, ARN) si asupra ADN-ului mitocondriilor

Glutationul este vital pentru mitocondrii si ADN-ul mitocondrial deoarece mitocondriile produc peste 90% din radicalii liberi celulari.

- sustine actiunea unor antioxidanti cum ar fi acidul alfa lipoic, seleniu, SOD, catalaza, coenzima Q10, vitaminele C si E

- participa la sinteza enzimelor antioxidante glutation S-transferaza (GST) si glutation peroxidaza (GPx)

  • sustinerea capacitatii de detoxifiere a ficatului:

- participa la faza I si II de detoxifiere hepatica:

- ajuta la sustinerea eliminarii din organism a substantelor nocive endogene (ex.: hormoni in exces, enzime proinflamatoare) si a xenobioticelor (provenite din exteriorul corpului: metale grele, mercur, fum de tigara, alcool, pesticide, fungicide, erbicide, coloranti si aditivi alimentari toxici, droguri, detergenti, grasimi vegetale hidrogenate, nitrozamine, s.a.):

- in faza I a detoxifierii hepatice neutralizeaza radicalii liberi

- in faza II a detoxifierii hepatice conjuga (leaga) substantele toxice in faza I pentru a le face solubile in apa si a le evacua din ficat in intestine, sau in rinichi, pentru a fi evacuate prin fecale si urina.

  • protejarea structuriilor si a functiilor cerebrale:

- actioneaza la nivel cerebral deoarece traverseaza bariera hemato-encefalica

- protejeaza neuronii impotriva stresului oxidativ, in special neuronii din hipocamp (implicati in trecerea informatiei din memoria de scurta durata in memoria de lunga durata si in orientarea in spatiu) si amigdala cerebrala (implicata in controlul agresivitatii, furiei si al memoriei afective, inmagazinarea amintirilor)

  • sustinerea eliminarii din organism a toxinelor din creier
  • sustinerea nivelului sanatos al neurotransmitatorului relaxant glutamat
  • sustinerea sanatatii si a functionarii tiroidei:

- glutationul intra in structura enzimei antioxidante glutation-peroxidaza, importanta in protejarea si mentinerea capacitatii tiroidei de a produce hormoni tiroidieni

- echilibreaza necesarul de seleniu (componenta a glutation-peroxidazei) pentru reglarea stresului oxidativ al tiroidei

  • diviziunea celulara normala:

- ajuta la mentinerea functiilor mitocondriilor si a integritatii ADN-ului mitocondriilor (ADNmt)

- sustine procesul de apoptoza (moartea programata) a celulelor cu mutatii genetice prin activarea caspazei 3 si reducerea genei anti-apoptotice Bcl-2

- participa la procesul de reducere a mutatiilor ADN-ului, produse in celulele sanatoase de substantele cu efect cancerigen prin sustinerea fazelor I si II de detoxifiere hepatica

  • mentinerea nivelului normal al glicemiei

- sustine sensibilitatea receptorilor celulari la insulina

- protejeaza impotriva actiunii produsilor de glicare avansata (AGEs) la nivel renal, cardiovascular, ocular

  • sustinerea fertilitatii masculine si feminine:

- mentine numarul si calitatea spermatozoizilor prin protejarea impotriva stresului oxidativ

- ajuta la reducerea infertilitatii feminine legata de sindromul ovarului polichistic (PCOS) prin reducerea rezistentei la insulina si a stresului oxidativ

  • echilibrarea proceselor si a afectiunilor legate de imbatranire:

- activeaza sirtuinele, substante implicate in stimularea autofagiei (procesul prin care corpul indeparteaza componentele celulare deteriorate, substantele nocive si le foloseste pentru sinteza de noi componente celulare si generarea energiei; reducerea autofagiei este legata de imbatranire si progresia multor afectiuni)

Nivelurile celulare ale glutationului sunt direct asociate cu sanatatea si longevitatea, reflectand activitatea telomerazei, un indicator important al duratei de viata.

- sustinerea reducerii actiunii enzimelor proinflamatoare asupra membranelor celulare bogate in acizi grasi polinesaturati (de ex.: celulele imunitare, spermatozoizii, hepatocitele, neuronii etc.)

  • protejarea structurii si a functiilor hepatice:

- mentine nivelurile sanguine ale proteinelor, enzimelor hepatice si ale bilirubinei prin echilibrarea nivelului stresului oxidativ in celulele hepatice cu acumulare excesiva de acizi grasi.

  • mentinerea nivelului de glutation in stari cu deficit de sinteza a acestuia:

Deficitul celular de glutation poate fi indus de: stresul oxidativ, deficitul de proteine sau aminoacizi care contin sulf, socul termic, radiatiile ionizante, dezechilibrele hormonale, sarcina, exercitiile fizice intense, unele medicamente (dexametazona, eritropoietina), amoniac, metale grele, pesticide, consumul de droguri, alcool, anticonceptionale, hormoni, diviziune celulara anormala, chimio si radioterapie, interventii chirurgicale, arsuri, inaintarea in varsta, virusuri, inflamatii, ciroza hepatica alcoolica si nonalcoolica, hepatita virala, boli pulmonare, boli inflamatorii intestinale, boli autoimune, cardiovasculare, diabet, pancreatita, degenerescenta maculara, cataracta etc.

CINCI REGRETE CUNOSCUTE PREA TARZIU DE OAMENI

 In fiecare zi invatam, evoluam, dar mai presus de toate ne distram.

In continuare o sa prezint cinci regrete pe care le constientizam prea tarziu in viata.

1. As fi dorit sa am curajul sa traiesc viata adevarata pe care mi-am dorit-o si nu cea care si-au dorit-o altii de la mine!

2. As fi dorit sa nu lucrez atat de mult.

3. As fi dorit sa am curajul sa imi exprim sentimentele.

4. As fi dorit sa stau mai mult cu prietenii mei.

5. As fi dorit sa fiu mai fericit.

In viata nu este vorba despre bani, despre status, despre mandrie, este vorba despre experientele pe care le-ai pierdut.

Magia este in timpul prezent, nu este nici in trecut, nici in viitor!


01 ianuarie, 2025

LA MULTI ANI! 1 IANUARIE 2025 LECTII UNIVERSALE

 Citat interesant: : ''Cel care nu imbratiseaza frica zilnic, nu a descoperit secretul vietii''!

Uita timpul, el este important pentru minte, pentru corp e important momentul prezent, acum!

Atunci cand nu ne permitem sa simtim toate emotiile, astfel evitam lucrurile cu care nu vrem sa intram in contact, cum ar fi frica, anxietatea, tristete, furie, in mod paradoxal noi spunem nu si altor lucruri importante, precum pacea bucuria, extazul, fericirea, care sunt o consecinta e evitarii emotiilor!


MEDICAMENTE PENTRU LONGEVITATE

 Inainte de a enumera medicamentele pentru longevitate, subliniez faptul ca eu nu as risca sa iau asa ceva pe termen lung, fiindca studiile ...