02 iunie, 2012

CURENTUL ELECTRIC

Curentul electric reprezintă deplasarea dirijată a sarcinilor electrice. Există două mărimi fizice care caracterizează un curent electric:
  • intensitatea curentului electric, numită adesea simplu tot curent electric, care caracterizează global curentul, referindu-se la cantitatea de sarcină electrică ce străbate secțiunea considerată în unitatea de timp. Se măsoară în amperi.
  • densitatea de curent este o mărime vectorială asociată fiecărui punct, intensitatea curentului regăsindu-se ca integrală pe întreaga secțiune a conductorului din densitatea de curent. Se măsoară în amperi pe metru pătrat.
Sarcinile electrice în mișcare pot fi purtate între două puncte date, de electroni, ioni sau o combinație de ioni și electroni. Producerea curentului electric este determinată de existența unei tensiuni electrice între cele două puncte (între care se deplasează sarcinile). Tensiunea în cauză poate fi dată de o sursă electrică existentă în circuitul electric considerat. De asemenea, curentul electric mai poate lua naștere într-un circuit dacă acesta este un circuit închis și este influențat de o tensiune electromotoare, prin inducție electrică.
Curentul electric poate produce fenomene fizice diferite:
  • căldură, fenomen cunoscut sub numele de efect termic sau efect Joule:
  • apariția unei forțe asupra conductoarelor străbătute de el aflate în câmp magnetic, cunoscute sub denumirea de forțe electromagnetice sau forțe electrodinamice:
  • apariția unui câmp magnetic (rotativ) în jurul conductoarelor pe care le străbate.
  • transportul de substanțe (electroliza) atunci când purtătorii de sarcini electrice care determină curentul electric continuu sunt ionii dintr-o soluție sau topitură de electroli

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

MEDICAMENTE PENTRU LONGEVITATE

 Inainte de a enumera medicamentele pentru longevitate, subliniez faptul ca eu nu as risca sa iau asa ceva pe termen lung, fiindca studiile ...