03 ianuarie, 2014

ENEAGRAMA

Motto propriu, insusit si asumat: eneagrama un corespondent al horoscopului!


O definitie foarte pe scurt ar fi ca Eneagrama este un instrument psihologic foarte performant cu originea in intelepciunea antica ce descrie noua stiluri sau tipuri de personalitate, de fapt noua stiluri diferite de a ne trai viata.Ce are unic Eneagrama este faptul ca este singurul sistem psiho-spiritual care descrie personalitatea umana in totalitatea ei, ca un continuum de stari si nivele de constiinta, dezvaluind misterul starilor contradictorii pe le traim.Este o sinteza a celor mai noi teorii psihologice: Teoria personalitatii multidimensionale, Objective-Relations Theory, Teoria actualizarii sinelui dar si a vechilor traditii esoterice. Chiar simbolul Eneagramei se crede ca este un simbol de origine pitagoreica datorita proprietatilor matematice speciale pe care le are.
Deoarece Eneagrama ne reveleaza motivatiile noastre interioare, patternurile cognitive si credintele de baza ale fiecarui tip.Cu alte cuvinte, ne desconspira practic “filtrele” prin care fiecare dintre noi percepem realitatea intr-un mod diferit. Nici unul dintre tipurile de personalitate nu este “mai bun” ca altul, ele sunt doar diferite. Fiecare tip are propriile talente si puncte forte la fel ca si propriile limitari si puncte slabe.Unii spun ca le e teama de testele de personalitate considerand ca determinarea tipului de personalitate ne baga intr-o cutiuta din care nu mai putem iesi. Eu as spune ca Eneagrama nu ne baga intr-o “cutiuta” ci mai degraba ne arata in ce cutie suntem bagati datorita mecanismelor inconstiente ale personalitatii noastre si ne invata cum sa iesim afara din ea.Eneagrama nu este doar un simplu sistem ce se multumeste sa descrie intr-o maniera statica, pe orizontala, fiinta umana ci ne ofera solutiile concrete de corectare a atitudinilor interioare precum si a modului de a gandi si a actiona care ne impiedica sa fim fericiti si sa ne atingem potentialul maxim. Suna foarte promitator, asa-i?
 
 
Creatia scolii Riso-Hudson, ele permit evidentierea clara a etapelor si a aparitiei unor ganduri automate negative si a unor atitudini interioare disfunctionale. Acestea determina practic modificarea nivelului de constiinta si aparitia starilor proaste manifestate prin suferinta si lipsa eficientei si care se manifesta intr-un mod concret, caracteristic fiecarui tip de personalitate.Conform acestui model, fiecare tip de personalitate “oscileaza” pe verticala de-a lungul a noua nivele de dezvoltare a personalitatii ceea ce este o explicatie coerenta a modificarilor starii interioare si a nivelului de constiinta de-a lungul unei perioade de timp.De exemplu, daca ne situam pe nivelele medii-inferioare ale personalitatii noastre, suferinta este inevitabila. Nivelele 5-9 sunt caracterizate de conflicte interpersonale care iau o forma caracteristica fiecarui tip: tipul 1 – criticism, intoleranta; tipul 2 – manipulare, gelozie; tipul 3 – minciuna, agresivitate; tipul
tipul 8 – violenta, sadism; tipul 9 – lene, iresponsabilitate si multe altele.Mie mi se pare extraordinar ca exista un model ce ne ofera o adevarata radiografie a starii noastre interioare. Bineinteles, el poate avea succes doar daca suntem sinceri cu noi insine.Sunt anumite stari pe care atunci cand le manifestam este clar pentru toata lumea ca ceva nu e in ordine cu noi, cum ar fi violenta, minciuna, furia. Dar sunt unele stari echivoce, care ne permit sa ne inselam pe noi insine si pe cei din jur asupra motivatiilor noastre adevarate.De exemplu, pentru mine, ca tip 1, Perfectionist, nivelul superior la care aspir este starea de intelepciune, de toleranta, de corectitudine si ingaduinta. Cand devin foarte critica fata de cei din jur sau intoleranta, cicalitoare si tipicara, devine imposibil acum sa ma mai mint si sa mai sustin ca sunt OK… cand acestea sunt de fapt “calitati” care se situeaza la nivelele inferioare ale acestui tip. Aceste stari arata practic momentul de regres pe care il traiesc acum.Sau sa spunem ca sunt un Sase si am o stare proasta, sunt usor nesigura si suspicioasa in legatura cu intentiile celorlati, chestie care ma face de multe ori sa ma simt inconfortabil. In momentul in care am inteles ca acesta tendinta a mea este doar o atitudine interioara si nu este vorba cu adevarat de un pericol exterior caruia trebuie sa-i fac fata, nimic nu ma va mai opri sa traiesc acum plina de fericire intalnirea cu El, care ar putea fi barbatul vietii mele…
 
Eneagrama este un instrument care, prin aceasta constientizare pe care ne-o aduce, ne ajuta sa ne traim mai fericiti viata zi de zi. Cei care o aplica considera ca este un sistem ce ofera o cunoastere de sine remarcabila.
Aceasta ne ofera si raspunsurile la intrebarile fundamentale:
o          Cine sunt?
o          De ce nu ma simt implinit, multumit?
o          De ce repet aceleasi greseli din nou si din nou?
o          Cum pot sa devin mai bun?
o          Cum pot sa devin mai eficient in munca si cum as putea sa-mi imbunatatesc relatiile?
De fapt unul din mesajele fundamentale pe care ni le ofera Eneagrama este faptul ca dezvoltarea personala si transformarea spirituala nu sunt procese diferite.
Desi Eneagrama face parte din curentul psihologiei transpersonale pentru ca este structurata pe dezvoltarea si transformarea spirituala si este un model de actualizare a Sinelui, aplicatiile practice imediate ale ei o impun in coaching, leadership, in schimbarile organizationale, managementul stresului, managementul conflictelor, practic in orice domeniu care necesita cunoasterea profunda a fiintei umane si o nevoie permanenta de a evolua si de a fi mai buni si mai eficienti in ceea ce facem.
 
 
 
 
 
 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

AZI - DOAR GALBEN

 Azi platesc tribut soarelui, primaverii si iubirilor apuse. Azi este despre galben, despre viata aprinsa de dor si magie intr-un cuib rusti...