22 decembrie, 2010

DOMENIILE INTELIGENTEI MULTIPLE

Fiecare copil exceleaza intr-un domeniu al inteligentei.Efortul pe care il face el in acel domeniu, este mai mic, in comparatie cu alti copii.Descoperiti punctul forte al copilului, iar rezultatele se vor vedea in timp, el va deveni o persoana fericita, sanatoasa, implinita si de ce nu...norocoasa ca face un lucru la care se pricepe si care ii place!
Inteligenta verbala
Acest tip de inteligenta are in vedere abilitatile de comunicare si exprimare, capacitatea de a da nuante, ordine si ritm cuvintelor. Este inteligenta specifica scriitorilor, traducatorilor, poetilor, avocatilor. Copiilor cu o putenica inteligenta verbala le place sa citeasca, sa scrie, sa povesteasca si invata cu usurinta limbi straine.
Inteligenta logico-matematica

Acest tip de inteligenta are in vedere abilitatile de lucru cu cifrele, deductibilitatea, gandirea logica, relationarea.Este inteligenta specifica stiintelor ingineresti, celor care sunt buni la fizica, matematica, chimie, logica,economie si alte stiinte exacte.Copiii cu o inteligenta logico-matematica dezvoltata au abilitati in rezolvarea problemelor, recunoasterea modelelor, relationare.
Inteligenta spatiala
Acest tip de inteligenta are in vedere abilitatile de crea o reprezentare vizual - spatiala a lucrurilor, de a gandi in dinamica. Este inteligenta specifica arhitectilor, constructorilor, pictorilor, pilotilor de avion sau de masini de curse. Copiii cu o inteligenta spatiala dezvoltata creeaza reprezentari vizual - spatiale ale lucrurilor si le pot transpune pe suporturi concrete, isi pot imagina si pot proiecta lucrurile, pot observa dinamica lucrurilor.
Inteligenta kinestezica

Acest tip de inteligenta are in vedere abilitatile de exprimare cu ajutorul corpului,coordonarea foarte buna intre partile corpului,rezolvarea problemelor prin activitati fizice.Este inteligenta specifica sportivilor,dansatorilor,balerinilor,chirurgilor,celor care au meserii in care finetea miscarilor este importanta.Copiii cu o inteligenta kinestezica dezvoltata,au o foarte buna coordonare ochi-mana,o mare capacitate de exprimare a emotiilor cu ajutorul miscarii su sunt talentati la sport.
Inteligenta muzicala
Acest tip de inteligenta are in vedere abilitatile de a compune muzica, de a canta la un instrument sau vocal.Este inteligenta specifica artistilor,compozitorilor,vocalistilor si intrumentistilor.Copiii cu o inteligenta muzicala dezvoltata au un simt dezvoltat al ritmului sunetelor,invata cu usurinta sa cante la un instrument,le place foarte mult sa asculte muzica de la varste fragede.
Inteligenta interpersonala
Acest tip de inteligenta are in vedere abilitatile de a intelege relatiile dintre persoane si de a dezvolta aceste relatii.Este inteligenta specifica negociatorilor,educatorilor,leaderilor religiosi,politicienilor,oamenilor de vanzari,consilierilor,celor ce activeaza in domeniul relatiilor publice.Copiii cu o inteligenta interpersonala dezvoltata lucreaza foarte bine in echipa,inteleg usor intentiile,motivatiile,scopurile celorlanti,comunica usor,medieaza si negocieaza cu succes.
Inteligenta intrapersonala
Acest tip de inteligenta are in vedere abilitatile de a intelege emotiile,motivatiile si scopurile proprii.Este inteligenta specifica psihologilor,medicilor din anumite domenii.Copiii cu o inteligenta intrapersonala dezvoltata isi pot evalua corect calitatile, se inteleg foarte bine pe ei insisi, stiu cum sa se automotiveze.
Inteligenta naturista
Acest tip de inteligenta are in vedere abilitatile de a intelege natura, de a ajuta la pastrarea ei.Este inteligenta specifica biologilor,exploratorilor,cercetatorilor, in domeniul naturii.Copiii cu o inteligenta naturista dezvoltata se vor bucura sa invete despre plante si animale, sa participe la excursii si expeditii, sa ajute la conservarea mediului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu