29 august, 2021

OBSERVAREA MINTII - TREPIEDUL REFLECTIEI - DOMENIILE INTEGRARII MINTII

 Modificarea propriilor harti neuronale, harta-eu, harta-tu, harta-noi.

Harta-eu, imi da posibilitatea de vedere inlauntrul meu.

Harta-tu, imi da posibilitatea sa vad in ceilalti.

Harta-noi, imi da posibilitatea sa vad reprezentari ale relatiilor mele.

Mindsight – observarea mintii, adica despre capacitatea creierului atat pentru empatie, cat si despre insight, poate fi perceput ca o capacitate de patrundere in interiorul semnificatiei lucrurilor, o intelegere bazata pe proprioceptie si pe asocierea spontana dintre senzatiile somatice momentane si iluminarea in minte a unui nou inteles.

Domenii ale abilitatii umane esentiale pentru succesul in viata sunt constiinta de sine, empatia, autostapanirea si abilitatile sociale.

Observarea mintii ne permite sa ne decuplam de pe pilotul automat al comportamentelor  si al raspunsurilor noastre reflexe adanc inradacinate si ne scapa  din capcanele emotionale reactive in care avem cu totii tendinta de a ne lasa prinsi la infinit.

Modificarea hartilor neuronale se face prin neuroplasticitate.

In conditii de stres creste nivelul de cortizol.

Cand te enervezi, o conditie inferioara fiintei umane:

1.    Reglarea somatica – regleaza ritmul cardiac, respiratia si digestia, cand minte simte o amenintare fizica etc

2.    Comunicarea sintonizata – cand simti ca esti simtit de ceilalti

3.    Echilibru emotional – excitatia excesiva produce o stare de haos, iar prea putina excitatie produce inflexibilitate sau depresie

4.    Flexibilitatea reactiei – presupune o pauza intre receptarea informatiei si actiune

5.    Modularea fricii – este legata de o frica mai veche

6.    Empatia – ne ofera capacitatea de a simti atitudinea mentala a altei personae

7.    Perceptia interna (insight) – capacitatea de a ne percepe propria minte

8.    Constiinta morala – ne imaginam actiuni in vederea binelui social mai larg

9.    Intuitia – ne ajuta sa luam decizii intelepte, nu logice

Trepiedul reflectiei: deschiderea, observarea si obiectivitatea

1.    Deschiderea inseamna sa renuntam la asteptarile noastre, acceptam lucrurile asa cum sunt si nu incercam sa le facem cum am vrea sa fie.

2.    Observarea este abilitatea de a ne percepe pe noi insine in timpul unui eveniment si de a evita comportamentele automate.

3.    Obiectivitatea – ne permite sa gandim sau sa simtim , fara a fi absorbiti de gandul sau de emotia noastra.Un gand sau un sentiment este doar o activitate mintala, nu realitatea absoluta.

Igiena cerebrala – descarcarea neuronala poate duce la intarirea conexiunilor sinaptice, printre aceste conditii fiind: repetitia, excitarea emotionala, noutatea si concentrarea precisa a atentiei.

Experientele prin care trecem, cu atat mai multe cu atat mai bine, stimuleaza activitatea neuronala si schimba structura creierului.

Personalitatea noastra inseamna obisnuintele noastre, gusturile si tiparele de raspuns.Daca ati avut o trauma in copilarie, aveti un tipar de raspuns, pe care il puteti modifica prin concentrarea intentionata a atentiei pe rescrierea tiparului de raspuns.

Capacitatea creierului de a se schimba se numeste neuroplasticitate.

Daca experientele noastre timpurii sunt negative, s-a dovedit ca modificarile care afecteaza controlul genelor ce influenteaza raspunsul la stress pot diminua rezilienta copiilor si le pot compromite abilitatea de a se adapta la evenimentele stresante din viitor.

Modul in care experimentam viata, determina cine suntem pe viitor.

Mintea umana este un proces relational si incorporat, care regleaza fluxurile de energie si informatie.

Mintea observa fluxul de energie si informatie, iar apoi ii modeleaza trasaturile, tiparele si directia.

S-a dovedit impactul negative al cortizolului, hormonul de stres asupra abilitatilor sistemului nostrum imunitar de a lupta impotriva infectiilor si asupra cancerului.

Prin observarea mintii, noi dobandim perceptie si cunoastere asupra reglarii (minte), a comunicarii (relatii) si a mecanismelor neurale mediatoare (creier), care stau la baza vietii noastre.

Orice sistem sanatos are un flux flexibil,adaptabil, coerent,energizat si stabil.

Sa traiesc precum un fluviu, purtat de suprizele propriei curgeri.

Cele 8 domenii ale integrarii pentru transformarea si starea de bine personala.

1.    Integrarea constiintei – ne poate ajuta sa reglam starile si emotia, sa calmam furtunile interne si sa cultivam o minte mai flexibila si mai stabila.

2.    Integrarea pe orizontala – conectarea celor doua emisfere ale creierului conduc la creativitate si abundenta in viata noastra.

3.    Integrarea pe verticala – este blocata de o trauma si traim o viata de sentimente si perceptii aplatizate 

4.    Integrarea memoriei – stari rigide de evitare

5.    Integrarea narativa – detectarea blocajelor din copilarie

6.    Integrarea propriilor stari – eliberarea tiparelor rusinii si ale terorii paralizante

7.    Integrarea interpersonala – cupluri ratacite in confuzie si neintelegere, luptand cu tipare defensive rigide sau predispuse

8.    Integrarea temporala – nesiguranta, nestartornicie, mortalitate

Oamenii care efectueaza observarea mintii, isi extind identitatea, constientizeaza ca sunt parte a unui intreg  mult mai mare, acest simt al interconectarii pare sa se afle in miezul trairii unei vieti cu sens si scop.

Mindfulness este o concentrare a atentiei pe momentul prezent, o forma de igiena a creierului.

Pe langa atentia concentrata, mai sunt si alti factori care imbunatatesc neuroplasticitatea cum ar fi exercitiile fizice, noutatea si excitarea emotionala.

Practica mindfulness necesita orientarea atentiei asupra momentului prezentm pe fondul unei atitudini non-critice si non-reactive.

Sintonizarea cu sine furnizeaza temelia rezilientei si flexibilitatii.

Mintea e asemeni unui ocean, iar in adancul oceanului , dincolo de suprafata sa unde poate fi furtuna, e liniste si claritate.

Exercitiu: roata constientizarii formata din ax ( constiinta noastra), din spite (atentia concentrate) si circumferinta (orice obiect la care suntem atenti, ganduri, sentimente, puls, exterior).

Axul rotii constientizarii este un loc al linistii, al sigurantei, al deschiderii si curiozitatii.Tocmai din acest loc sigur si deschis putem explora natura mintii noastrei, cu calm, energie si concentrare.

Facultatea de a aduce inapoi o minte ratacitoare, iar si iar, este insasi radacina judecatii, a caracterului si a vointei.

Trebuie sa gasim un loc al mintii in care sa evadam si sa fie locul nostru de oaza eterna si sigura pentru noi.

Amintirile ne modeleaza peceptiile curente, creand un filtru prin care noi anticipam automat ce se va intimpla in continuare.

Vazand in profunzime si cu claritate in lumea noastra interioara, avem oportunitatea de a ne concentra atentia intr-un fel care incurajeaza integrarea memoriei.

Daca ne simtim simtiti de altcineva, ne dezvoltam puterea interioara de autoreglare, devenim atenti, empatici, reflexivi si creativi.

A da un sens vietii tale este un lucru esential pentru starea noastra de bine si pentru fericirea noastra, este o sursa de putere si rezilienta.

Creierul este un aparat de anticipare, experientele in desfasurare amoreseaza creierul pentru a face legaturi asociative, chiar si daca noi nu constientizam acest lucru.

Punand pe hartie o experienta dificila putem diminua reactivitatea fiziologica si ne putem spori senzatia de stare de bine, chiar si daca nu aratam nimanui altcuiva ceea ce scriem.

Niciodata nu este prea tarziu sa ne vindecam mintea si sa ne oferim noua , precum si celor din jurul nostru, compasiunea si bunatatea ce rezulta din aceasta vindecare si integrare.

Cand simtim ca suntem in inima altuia, candela iubirii staluceste in noi si ne lumineaza vietile.

Experientele timpurii nu constituie un destin: daca putem da un sens trecutului nostru, daca ne putem integra naratiunile, atunci ne putem elibera de ceea ce, altfel ar fi o mostenire transgenerationala a suferintei si a atasamentului nesigur.

Cand functionezi pe pilot automat, functionezi pe tiparele scrise in trecut.

Creierul este un organ social, iar relatiile noastre unii cu ceilalti nu sunt un lux, ce un aliment esential pentru supravetuirea noastra.

Neuronii oglinda sunt antenele care recepteaza informatiile despre intentiile si sentimentele celorlanti si creeaza in noi atat rezonanta emotionala cat si imitatia comportamentala.Ne angajam in oglindire automat si spontan, fara efort constient sau intentie.

Reactivitatea intuneca limpezimea vederii.

Prin constientizare si empatie, sustinere si uniune, diferentiere si conectare, cream armonie in circuitele de rezonant ale creierilor noastre sociale.

Leaganul penduleaza deasupra abisului, existenta noastra nu este decat o scurta sticlire de lumina intre doua vesnicii de intuneric.

Ne cautam linistea si sensul in multe feluri, in religie sau in stiinta, in ritualuri comune sau in cautari individuale pasionante.Unele dintre aceste cautari, sunt o forma de a ne infrunta anxietatile existentiale, altele sunt o forma de a fugi de ele.

Noi, oamenii, cheltuim multa energie pentru a nu infrunta realitatea.Cand intrerupem comportamentele noastre compulsive, suntem complesiti de anxietate sau ne pierdem in sentimentul unui gol interior, plutim in deriva fie spre malul rigiditatii, fie spre cel al haosului.

Cultivandu-ne capacitatile de a simti fluxul de energie si informatie ne putem extinde sinele pana dincolo de limitele corpului nostru si ni se dezvaluie adevarul fundamental ca suntem intr-adevar o parte a unei lumi interconectate.Organismul nostru viu, se extinde si devine o comunitate de fiinte vii.

Avand experiente modelate cultural radical contrastante, creierul matur din fiecare mediu ar raspunde la fluxul de energie si informatie prin conexiuni neuronale izbitor de diferite.

 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

UNIVERSUL VERSUS ORGANISMUL UMAN

 Nu stim mai nimic despre univers.Dar incercam sa descoperim macar o mica parte din el. Nu stim de unde venim si unde plecam si am senzatia ...