28 martie, 2023

ORIGINEA YOGA – SECRETELE DIN TIMPURI STRAVECHI

 Yoga inseamna uniune.E uniunea adevarata a oamenilor cu absolutul.

Pentru a invata yoga, atitudinea trebuie sa vina din interiorul tau, ar trebui sa vina din inima.

Yoga este o metoda de a inbunatati omul.Yoga este un proces de autocunoastere si auto-dezvoltare.Yoga este un efort interior la scara larga, pentru a ajunge la moartea partii din noi, nedemna, oarba si mecanica, pentru ca un alt mod de a fi, gandi si simti si de a interactiona poate inflori.Prin Hatha yoga, e o forma impotriva miscarii mecanice, posturile sunt facute pentru a ne reevalua corpul.

Prin controlul corpului dobandim stapanirea mintii incetul cu incetul.Yoga este despre a fi atent aici si acum, incercand sa nu consimti sau sa exprimi emotii negative.

Scopul e sa ajungi la modul in care vezi fara sa fii deranjat si sa nu reactionezi cu atasament sau frica.Ne observam pe noi insine in orice moment sau imprejurare.Incetul cu incetul ne deschidem inimile.Daca ranim pe cineva, ne ranim pe noi insine.

Oricand esti ingrijorat, mintea ta nu functioneaza bine, invata sa respiri profund conform capacitatii de a fi confortabil.

Adevarata pronuntie despre yoga, sanskrit sau pronuntia indiana, este yog.Yog are opt pasi, se numeste Ashtanga yog.Prima este yama care sunt constragerile, Niyama care sunt austeritatile pe care le urmam, Asana care sunt posturile yoghinilor, pranayama e legat de emotii, pratyahara care este retragerea simturilor, dharana este concetrarea, dhayana care este meditatia si apoi samadhi, yog inseamna samadhi.

Deci facem yog sa ajungem la samadhi.Oamenii incep sa creada ca yoga este asana.

Intai trebuie practicata non-violenta fata de ceilalti, dar este non-violenta fata de sine, daca o practicam atunci corpul fizic va fi automat sanatos.

Daca nu urmam

Daca nu urmam cei opt pasi ai yov, yoga va fi cunoastere, dar nu experienta.Daca filozofia nu este clara, gandurile nu sunt clare si emotiile oscileaza nesanatos.

Relatia dintre trup si suflet si orice altceva isi gaseste sensul doar din aceasta focalizare.Yoga te invata sa nu fii o victima a circumstantelor, ci mai degraba un discipol a lor.

Yoga se bazeaza pe tripla disciplina, disciplina etica, disciplina mentala si disciplina dezvoltarii intelepciunii.

Discicplina etica e foarte simpla, daca vrei sa fii fericit si sa-i faci pe altii fericiti, daca nu vrei sa te faca sa suferi, evita pe cat posibil sa faci alte creaturi sa sufere.

Disciplina mintii sau concentrarea inseamna a invata sa dominati, sa stabilizati si sa directionati mintea, printr-o serie de procese, precum meditatia, concentrarea, vizualizarea.

Disciplina intelepciunii, dezvolta discernamantul, sa invatam sa vedem lucrurile cum sunt, nu cum ne dorim sau ne temem sa fie, dincolo de orice interpretari individuale.Cand dezvolti o intelegere lucida, poti discerne intre esential si banal, intre important si accidental si astfel faci actiunea corecta.

Prin yoga obtii elemente de iluminare sau elemente de autodezvoltare, care sunt energie sau efort, atentie constienta, calm, seninatate, multumire interioara, cercetarea realitatii si claritatea.Toate acestea ne permit sa cucerim compasiunea sau non-violenta.

Pranayama este o practica de respiratie constienta, care te ajuta sa iti pastrezi mintea calma.Respiratia iti permite sa accesezi interiorul, pentru a ajunge la adevar, sa te descoperi pe tine insuti.

Fara filozofie, fara valoare morala si etica in viata, yoga nu este completa.

Karma, faci o fapta buna, fara explicatii, fara alte dorinte, asta creeaza libertatea.

Suferinta la oameni, e creata de multe asteptari si multe dorinte, viata devenind prea solicitanta.

Practica yoga spune, ca esti in moment si multumesti.Bucura-te de moment, nu avansa in miscare.Sunt in moment, fara nici o reactie.Asta creeaza libertate in mintea ta.

Dorinta e maya, orbire, ignoranta, Dumnezeu e absenta dorintei, pentru ca voia lui e implinita prin mine.

Yoga inseamna sa controlam corpul fizic, se incepe de la respiratie si sa continua in fiecare celula din corpul nostru.

Gandul este inevitabil, dar gandirea este vitala.

Yoga este o cale de a ajunge la Dumnezeu, uneste sufletul individual cu sufletul universal.

Toti cautam bunastarea, care este de fapt pacea interioara.

Paradocul yoga este ca desi yoghinul cauta yoga, uniunea, nu exista nimic de unit, pentru ca nu a existat niciodata o separare.

Yoga poate definita ca ‘’Observa, zambeste si taci’’. E un exercitiu interesant in aceasta societate care este atat de agitate, ocupata si zgomotoasa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

UNIVERSUL VERSUS ORGANISMUL UMAN

 Nu stim mai nimic despre univers.Dar incercam sa descoperim macar o mica parte din el. Nu stim de unde venim si unde plecam si am senzatia ...