08 ianuarie, 2023

PHIL STUTZ – INSTRUMENTELE – DOCUMENTAR NETFLIX

 Purtand conversatii sincere cu actorul Jonah Hill, renumitul psihiatru Phil Stutz ii exploreaza experientele din copilarie cu un model unic de terapie vizuala.

Documentarul este realizat pentru ca instrumentele si invataturile terapeutului Phil Stutz sa fie folosite de cat mai multa lume pentru a-si imbunatati sanatatea mintala.

Instrumentele ofera fiecarui om o speranta, nu o insanatosire intr-o saptamana, dar o schimbare a starii de spirit si o speranta mai mare de revenire la normal.

Un instrument e ceva care iti schimba starea interioara imediat, in timp real.

Un instrument e o punte, care uneste partea constientizarii problemei si a cauzei ei, cu partea cealalta, in care dobandesti putin control asupra simptomului.

Primul pas inspre insanatosire atunci ca esti deprimat, este imbunatatirea fortei vitale si implicit activarea ei.

Forta vitala are trei niveluri:

1.      Nivelul de la baza este relatia cu corpul tau.

2.      Al doilea nivel e relatia cu alti oameni.

3.      Al treilea nivel, e relatia cu tine insuti.

Relatia cu corpul tau – trebuie sa faci sport,sa tii dieta si sa ai un somn de calitate.Insanatosirea daca tii cont de aceste lucruri este in proportie de 85%.

Relatia cu alti oameni.Cand sunt deprimati, oamenii nu rup relatiile cu alti oameni.Relatiile cu oamenii te trag inapoi in viata.

Relatia cu tine.Cea mai buna explicatie e sa ai o relatie cu subconstientul tau, fiindca nimeni nu stie ce e in subconstientul tau pana nu il activeaza.

O strategie in acest sens e sa scrii.E ca o terapie pentru suflet, asa cum altii canta, picteaza, sculpteaza, au o pasiune.

Iti consolidezi relatia cu tine insuti scriind.Scrisul e ca o oglinda, reflecta ce se intimpla in subconstientul tau.

Iti sporesti forta vitala, ca sa descoperi ce te pasioneaza cu adevarat.

Partea X este importanta pentru a intelege cum actioneaza instrumentele.

Partea X este partea care critica, partea antisociala.E o forta invizibila care vrea sa te impiedice sa te schimbi, sa te dezvolti.Vrea sa iti blocheze evolutia si potentialul.

Partea X te face sa crezi ca iti pierzi timpul.Oamenii nu pot scapa de partea X.

De aceea ai trei aspecte ale realitatii pe care nu le poate evita nimeni: suferinte, incertitudine si munca neintrerupta.Sunt lucruri cu care trebuie sa traiesti orice ar fi.

Fara partea X, de fapt nu putem progresa, evolua.

Cea mai inalta forma de expresie a creativitatii unui om este capacitatea de a crea ceva nou in pofida necazurilor.Cu cat necazurile sunt mai mari, cu atat mai mari sunt oportunitatile.

Esecul. Slabiciunea, vulnerabilitatea sunt un fel de conectori, te conecteaza cu restul lumii.

SIRAG DE PERLE – adevarata incredere e sa traiesti in incertitudine.Castigator e cel care isi asuma riscuri, va actiona cu un grad de incredere si va suporta consecintele.

UMBRA -fiecare om are o umbra, reprezinta acea parte a unui om cu care ii este rusine.Ai nevoie de o imagine a umbrei.Vizualizeaza un moment din viata ta, cand te-ai simtit inferior, stanjenit, respins, deprimat, de care ti-e rusine.E acea parte a ta pe care nu ti-o doresti.Vorbeste cu umbra ta, intreab-o ce crede despre tine.Vezi ca iti raspunde.Trebuie sa fii in armonie cu umbra.

TARAMUL ILUZIEI inseamna ca esti in cautarea experientei perfecte: ar putea fi sotia perfecta, suma perfecta de bani, orice ar fi,  nu conteaza, e doar o imagine in mintea ta.

LABIRINTUL implica intotdeauna alti oameni, e produsul partii X.Miscarea inainte este blocata in trecut de altii.

IUBIRE ACTIVA – inchide ochii si imagineza-ti ca esti inconjurat de un univers facut numai din iubire.E o lume care este incarcata cu o energie a iubirii.Simte cum atragi toata iubirea universului si usor, cu fermitate, bag-o pe toata in inima ta.Trimitea iubirea concentrata din tine, in cel pe care il urasti.Simti cum intra iubirea ta in corpul acelei persoane.Pret de o clipa, va contopiti.

ACCEPTAREA RADICALA – fiecare eveniment are ceva din care poti invata.Trebuie sa gasesti puterea de a nu te complacea in negativism.Trebuie sa gasesti ceva care e pozitiv.Trebuie sa ai incredere in reusita.Totul incepe sa capete sens.

Fiecare gand din mintea ta iti afecteaza dispozitia.Fiecare gand din mintea ta va fi pozitiv sau negativ.Fluxul recunostintei vrea sa aleaga ganduri pozitive.

FLUXUL RECUNOSTINTEI – spune trei sau patru lucruri pentru care esti recunoscator.Acele lucruri la care te gandesti iti schimba dispozitia.

PROCESAREA PIERDERII – este un instrument care iti permite sa accepti o pierdere.Scopul acestui instrument e sa obtii puterea de detasare.Alege un lucru de care esti foarte atasat ( o slujba, un om, o pictura), te temi ca daca ai renunta la el se intimpla ceva groaznic.Imagineaza-ti ca strangi in mana acel lucru, asa cum te tii strans de o creanga de copac, e infiorator, te temi sa ii dai drumul, dar ii dai drumul oricum, incepi sa cazi, nu e o senzatie neplacuta, spre surprinderea ta, caderea e lenta.Cand cazi spre sol, trebuie sa spui, ca sunt pregatit sa pierd totul, in gand o spui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

UNIVERSUL VERSUS ORGANISMUL UMAN

 Nu stim mai nimic despre univers.Dar incercam sa descoperim macar o mica parte din el. Nu stim de unde venim si unde plecam si am senzatia ...